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Dear Sirs,
RESPONSE TO EXPOSURE DRAFT - AGRICULTURE: BEARER PLANTS

The Institute of Singapore Chartered Accountants (ISCA), formerly the Institute of Certified
Public Accountants of Singapore, appreciates the opportunity to comment on the above
Exposure Draft (ED) issued by the International Accounting Standards Board (IASB) in June
2013,

To solicit meaningful feedback for this ED, ISCA sought views from its members through a
one-month public consultation and the ISCA Financial Reporting Committee which includes

experienced technical accounting professionals from large accounting firms.

Our comments on the pertinent areas of the ED are as follows.

Question 1- Scope of the amendments

The TIASB proposes to restrict the scope of the proposed amendments to bearer plants. The
proposals define a bearer plant as a plant that is used in the production or supply of
agricultural produce that is expected to bear produce for more than one period and that is not
intended to be sold as a living plant or harvested as agricultural produce, except for incidental
scrap sales.

Under the proposals, if an entity grows plants both to bear produce and for sale as living
plants or agricultural produce, apart from incidental scrap sales, it must continue to account
for those plants within the scope of IAS 41 at fair value less costs to sell in their entirety (for
example, trees that are cultivated for their lumber as well as their fruit).

Do you agree with the scope of the amendments? If not, why and how would you define the
scope?
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We do not agree that the scope of the proposed amendments should be restricted to only
bearer plants. We are of the view that the scope of the proposed amendments should be
extended to all bearer biological assets including bearer livestock.

IAS 16 currently defines property, plant and equipment (“PPE”) as tangible items that are
held for use in production or supply of goods and are expected to be used during more than
one period. Furthermore, we note that IAS 16 allows for PPE to have a residual value which
is defined as the estimated amount that an entity would currently obtain from disposal of the
PPE at the end of its useful life. Both bearer plants and bearer livestock are in substance not
dissimilar to PPE because they are used in the production or supply of agricultural produce,
are expected to bear produce for more than one period and are not intended to be sold as
living assets or harvested as agricuitural produce, except for incidental scrap sales. Hence, we
believe that the scope of proposed amendments should include both bearer plants and bearer
livestock. Furthermore, we are of the view that the benefits of improved comparability across
bearer biological assets and agricultural entities outweigh the potential costs and complexity.

Question 2 — Accounting for bearer plants before maturity

The IASB proposes that before bearer plants are placed into production (ie before they reach
maturity and bear fruit) they should be measured at accumulated cost. This would mean that
bearer plants are accounted for in the same way as self-constructed items of machinery.

Do you agree with this accounting treatment for bearer plants before they reach maturity? If
not, why and what alternative approach do you recommend?

We agree with this accounting treatment for bearer plants before they reach maturity.

However, we note that IAS 16 currently contains guidance on the accounting treatment of
capitalisation of costs for inanimate assets or equipment such as buildings and machinery.
The nature of costs incurred in the growth stage through to maturity of a bearer biological
asset may be significantly different from the nature of costs incurred in constructing PPE.
Therefore, we recommend that [ASB provides guidance on the costs that can be capitalised
for bearer biological assets from their growth stage through to maturity. This will provide
clarity and consistency in practice.

In addition, another issue that we anticipate is the possible diversity in the interpretation of
‘maturity’ of bearer biological assets. Some users may interpret ‘maturity’ as the point when
the bearer biological asset reaches full yield potential while some users may interpret
‘maturity’ as the point when bearer biological asset yield their first agriculture produce.
Accordingly, we recommend that JASB considers providing clarification and guidance in
determining the point in time when bearer biological assets reach maturity.
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Question 3 - Accounting for bearer plants before maturity

Some crops, such as sugar cane, are perennial plants because their roots remain in the ground
to sprout for the next period’s crop. Under the proposals, if an entity retains the roots to bear
produce for more than one period, the roots would meet the definition of a bearer plant.

The IASB believes that in most cases the effect of accounting for the roots separately under
TAS 16 would not be material and the IASB does not therefore believe that specific guidance
is required.

Do you think any additional guidance is required to apply the proposals to such perennial
crops? If so, what additional guidance should be provided and why?

We agree that under the proposals of the ED, if an entity retains the roots to bear produce for
more than one period, the roots would meet the definition of a bearer plant.

For perennial crops with little or no woody growth, we believe that additional guidance or
examples may be necessary in determining the point of time whereby the bearer perennial
plant transforms from growth stage to maturity stage. This will help encourage more
consistent application in practice.

Question 4 - Accounting for bearer plants after maturity

The TASB proposes to include bearer plants within the scope of IAS 16. Consequently,
entities would be permitted to choose either the cost model or the revaluation model for
mature bearer plants subject to the requirements in IAS 16, All other biological assets related
to agricultural activity will remain under the fair value model in TAS 41.

Do you agree that bearer plants should be accounted for in accordance with IAS 16? Why or
why not? If not, what alternative approach do you recommend?

Yes, we agree that bearer plants should be accounted for in accordance with IAS 16 because
bearer biological assets essentially meet the definition of PPE and their measurement model
should not differ from the requirements of IAS 16.
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Question 5 — Additional guidance

The IASB proposes that the recognition and measurement requirements of IAS 16 can be
applied to bearer plants without modification.

Are there any requirements in IAS 16 that require additional guidance in order to be applied
to bearer plants? If so, in what way is the current guidance in IAS 16 insufficient and why?

Other than the guidance we have proposed to IASB in questions 2 and 3, we do not believe
that any other additional guidance is required.

Question 6 — Fair value disclosures for bearer plants

Do you think either of the following types of disclosures about bearer plants should be
required if they are accounted for under the cost model in IAS 16—why or why not:

(a) disclosure of the total fair value of the bearer plants, including information about the
valuation techniques and the key inputs/assumptions used; or

(b} disclosure of the significant inputs that would be required to determine the fair value of
bearer plants, but without the need to measure or disclose the fair value of them?

We believe that the existing disclosure requirements in IAS 16 should apply if bearer plants
are to be accounted for under IAS 16. Hence, we do not support the proposal for additional
fair value disclosures for bearer plants when they are accounted for under the cost model in
IAS 16. Furthermore, we understand from paragraph BC 21(b) that nearly all investors and
analysts consulted during the IASB outreach commented that the IAS 41 fair value
information about bearer plants had limited or no use to them.

Question 7 — Additional disclosures

Many investors and analysts consulted during the user outreach said that instead of using the
fair value information about bearer plants they use other information, for example,
disclosures about productivity, including age profiles, estimates of the physical quantities of
bearer plants and output of agricultural produce. They currently acquire this information via
presentations made to analysts, from additional information provided by management in
annual reports (for example, in the Management Commentary) or directly from companies,

Do you think any disclosures for bearer plants, apart from those covered in Question 6,
should be required in addition to those in IAS 16? If so, what and why?
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We do not support the inclusion of any additional disclosures for bearer plants, over and
above the existing disclosure requirements under IAS 16.

Question 8 — Transition provisions

The IASB proposes to permit an entity to use the fair value of an item of bearer plants as its
deemed cost at the start of the earliest comparative period presented in the first financial
statements in which the entity applies the amendments to IAS 16. The election would be
available on an item-by-item basis. The IASB also plans to permit early application of the
amendments to IAS 16 and IAS 41,

Do you agree with the proposed transition provisions? If not, why and what alternative do
you propose?

We agree with the proposed transition provisions as a practical way to apply the proposed
amendments,

Question 9 — First-time adopters

The IASB proposes that the deemed cost exemption provided for an item of property, plant
and equipment in IFRS 1 First-time Adoption of International Financial Reporting Standards
should also be available for an item of bearer plants.

Do you agree with the proposed transition provisions for first-time adopters? If not, why and
what alternative do you propose?

We agree with the proposed transition provisions for first-time adopters.

Question 10 — Other comments

Do you have any other comments on the proposals?

We do not have any other comments on the proposals.
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Should you require any further clarification, please feel free to contact Mr Benjamin Oh,
Manager, Technical Standards Development and Advisory, from ISCA via email at

benjamin.oh{@jisca.org.sg.

Youss faithfully,

Ms Lt iLeen
irector
Technical Knowledge Centre and Quality Assurance
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